Kosovo
Bir tarafta sırtını dayadığı Şar Dağları, öbür yanda her daim nefesini ensesinde hissettiği Sırbistan’ın çevrelediği, Avrupa’nın en genç ülkesi Kosova, 2008’deki bağımsızlığından bu yana halen kendini dünya arenasına tanıtmakla meşgul. 2006’da Karadağ’ın referandumla ayrılması sorunsuz gerçekleşirken 1995-99 arası Sırpların bu bölgede gerçekleştirdiği planlı etnik temizlik NATO müdahalesiyle engellenmiş ve Sırbistan’dan ayrılmıştır.
İşlerin ayrılma noktasına kadar geldiği süreci eeeeenbaşından alalım ki ülkeyi daha iyi tanıtmış olalım. Sırpların “Kara Kuşların Diyarı” olarak isimlendirdiği Kos-ovo kelimesindeki “Kara Kuşlar” ufak bir araştırmayla “Turdus Merula” ya da bildiğimiz adıyla “Karatavuk” kuşu oluyormuş. Çok epik bir isim gibi gelmedi bana ama ben de vikinin yalancısıyım. Roma-Bulgar-Bizans-Sırp-Arnavut himayesi altında bir tarih süren Kosova bölgesi 1389 I. Kosova Savaşı sonrasında Türk kuvvetlerine geçmiş. 5 asır boyunca bölgeye yerleştirilen Türkler sayesinde her bağlamda bizden biri olmuş.
1912 sonrasında yeniden Sırp kuvvetlerinin eline geçen bölge bağımsızlığa kadar da böyle kalmış. Kosova halkının tarih boyunca oradan oraya sürüklenmesinin en büyük nedeni ise şüphesiz ki bir millet olmayışları. Kosova bayrağında yer alan 6 yıldız ülkedeki 6 etnik unsuru temsil ediyor. Hal böyle olunca milli marşları da sadece enstrümantal. Barındırdığı 7 ilde bölgesel resmi diller var ve halkların yoğunluğuna göre şekillenmiş. İş bu halklar ise Arnavut-Sırp-Gorani-Roman-Boşnak-Türklerden oluşuyor. Her ne kadar 6 halktan bahsetsek de çoğunluk %90 ile Arnavutların elinde.
İslam inancının %95 olduğu ülkede hemen her şehirde kilise görmek de mümkün. Tarihi değerlerin oldukça korunduğu ülkede aynı şeyi altyapı hizmetleri için ne yazık ki dile getirmek mümkün değil. Savaş zamanında Sırplar çekilirken çoğu şehrin ulaşım, iletişim hizmetlerini de harap etmiş. Demiryolunun bu sebeple kullanılamadığı ülkede havaalanı ise askeri karargâhtan çevrilmiş.
Tam anlamıyla tanınmış bir ülke olmadığından kendi telefon kodunun bulunmayışı ve kendi para biriminin olmayışı büyük dezavantajlardan. Uluslar arası fonlar yardımıyla özellikle inşaat sektörünün ivme kazandığı ülke de bizden de TİKA tarihi öneme sahip Osmanlı eserlerini restore ediyor. Askeri açıdan da NATO’nun KFOR timi içerisinde 400 askerimiz ülke güvenliğini korumak adına hizmet veriyor.
Başkentin Priştine olduğu ülkede diğer büyük şehirler İpek, Mitroviçe ve Prizren. Euro’nun kullanıldığı ve 2 milyonluk nüfusa sahip Kosova, alansal olarak Bursa büyüklüğünde.
Görülesi Yerler
. *-*-* Mamuşa *-*-
Saat Kulesi Mamuşa Meydanı
. *-*-* Priştine *-*-
Ulusal Kütüphane Yaşar Paşa Camii
Rahibe Teresa Kilisesi Zahir Pajaziti Meydanı
. *-*-* Prizren *-*-
Sırp Ortodok Kilisesi Kale
Şadırvan Ljevis Kilisesi
Prizren Birliği Evi Sinan Paşa Cami
Yiyip İçmeye?
Pita Fliya
Pleskaviça Prizren Tava
Tasarım ve Programlama: Omnportal